Homepage | EN | CZ | SK
 

 
 
 
Patroni
 
Partneri a sponzori
 
Sponzori mesiaca
 
 

Novinky a médiá
Newsbox

 
 
22.02.2013
Odpověď Občanského sdružení na článek „Dobrý skutek nebo výdělek?” uveřejněný v týdeníku 5 plus 2 dny.

 

Dozvěděli jsme se, že ve čtvrtek Váš týdeník vytiskl poměrně zavádějící a štvavý příběh o údajných nesprávných a klamných praktikách Klientského centra v Ostravě, které jednu ze svých činností soustředí na prodej drobných předmětů a zisk daruje na charitu.

Jako obdarovaná charita C4C bychom se rádi vyjádřili k negativním tvrzením v článku a rádi bychom obeznámili čtenáře se skutečnostmi a fakty:

- Několik dní před uveřejněním uskutečnil  týdeník “ 5plus2dny” rozsáhlý rozhovor s  C4C, aby se informoval  o prodejních aktivitách Klientského centra na Ostravsku. Ve skutečnosti se NF C4C podělil jen o pozitivní zkušenosti s KC.  V konečném článku tentoROZHOVOR NEBYL ZMÍNĚN ANI JEDINOU VĚTOU.   Zdá se, že novináři měli jednoznačně negativní a zaujatý záměr, který nechtěli zaměňovat s fakty a  neměli v úmyslu nabídnout čtenáři vyvážené a objektivní informace.

- Nikdo nenapsal ani slovo o tom, že Občanské sdružení C4C, které do dnešního dne darovalo již 500 milionů Kč přímé pomoci nemocným a sociálně znevýhodněným dětem, je velmi spokojeno se spoluprácí Klientského Centra a s jejich pobočkami. Celková částka, která se vybrala díky prodejním aktivitám KC ve prospěch Chance 4 Children, již dosáhla výše 1,5 mil. Kč.

- V tomto nezmíněném rozhovoru C4C také uvedli, že tato nadace nemá ani důvod  si stěžovat na spolupráci s Klientským Centrem a jeho pobočkami, protože se vždy chovají transparentně a profesionálním způsobem. Naše záznamy svědčí o tom, že jejich účetní knihy jsou příkladné a možné k nahlédnutí.

- Reakce veřejnosti na prodejní činnost KC je zpravidla  pozitivní. Na rozdíl od toho, co tvrdí paní novinářka, prodejní personál je dobře vyškolený a jejich prezentace je na profesionální úrovni.  Pro C4C je těžké uvěřit, že manažer Marek N. by použil zkreslenou informaci, co se výše darované  části v procentech (podle slov paní novinářky) týče, když Vám můžeme poskytnout ověřené dokumenty, které uvádějí, že 30 % z celkové kupní ceny je určeno pro charitu.

- Paní novinářka se snaží přesvědčit čtenáře, že “pouze” 30 % z prodejní ceny jde na podporu C4C. Jednoduše řečeno - velmi zavádějící informace! Ve skutečnosti 30%  z prodejní ceny tvoří čistý zisk z prodeje jedné položky po odečtení nákladů! Ale pojďme si to spočítat:

- Předmět se prodává za 50,-Kč.

- Nákupní cena předmětu, daň, dovoz atd. se průměrně pohybuje mezi 9 až 13,-Kč.

- Prodejce dostává něco mezi 15 -20,-Kč, což je spravedlivé, pokud bereme v úvahu, že průměrně prodá 65-75 kusů za den (což činí denní příjem 1 100,-Kč).

- Klientské centrum získává pouze 5,- Kč za položku (z čehož zaplatí provozní náklady, dopravu  atd.).

- Charita získává 15,-Kč z jedné položky (30%).

Ptáme se:  Kde je tedy podvod? Kde je senzace?

Na závěr bychom chtěli uvést následující:

- Článek, tvrdící nesrovnalosti, které neexistují, byl jednoznačně napsán proto, aby ublížil činnosti Klientského centra a jeho pobočce. V konečném důsledku toto pošpinění ovlivňuje životy tisíce dětí, které těží z programů C4C. Chce si vzít toto paní novinářka na triko?

- Pokud se skutečně Klientské centrum podílí na trestné činnosti, klame a obelhává veřejnost, nemělo by být  spíše povinností Týdeníku podat trestní oznámení místo toho, aby se uchýlilo k temným bulvárním praktikám a vytvářelo senzace? Proč se tomu tak nestalo?

- Redakce nezodpovědně rozhodla zveřejnit článek, překroutila skutečnosti, aby získali negativní a senzacechtivý článek a zcela se rozhodla ignorovat  obsáhlý a pozitivní rozhovor s C4C  jen několik dní před zveřejněním. Proč?

- Máme štěstí, že žijeme v demokratické společnosti, kde svoboda tisku  patří k nejvýznamnějším pilířům. V zájmu spravedlnosti a nestrannosti je povinností každého sdělovacího prostředku poskytnout čtenářům o dané události vyvážené a objektivní zpravodajství. Je tomu opravdu tak?

Ptáme se tedy rozumných čtenářů, kdo je zde ten opravdový darebák a ničema?

 

 
 
 
Poslední tiskové zprávy
22.02.2013
26.10.2007
12.12.2005
10.12.2005
04.01.1999
 
Další tiskové zprávy