Homepage | EN | CZ | SK
 

 
 
 
Patroni
 
Partneři a sponzoři
 
Sponzoři měsíce
 
 

Novinky a média
Newsbox

 
01.04.2010
Výuka jazyků, která má švih!

Naši pravidelní čtenáři vědí, že Chance 4 Children (C4C) se aktivně věnuje vzdělávacím programům zaměřeným na děti v dětských domovech a podobně společensky znevýhodněné děti. Cílem je pomoci těmto dětem s přechodem z ústavní péče do reálného života. C4C program Springboard to Life (STL) je navržený pro toto přechodné období tak, aby zvýšil úspěšnost dětí/mládeže na trhu práce. (Více o STL zde.) Kromě výuky anglického jazyka zahrnuje STL výuku počítačové gramotnosti, kadeřnický program, pekařskou a cukrářskou výuku a hudbu.

Nyní přichází Lech Nawara. Lech se aktivně věnuje integračním programů pro znevýhodněné děti ve střední a východní Evropě a jihovýchodní Asii již téměř dvě desetiletí. V současné době slouží v C4C jako ředitel vzdělávacích programů. Sám je otcem sedmi dětí, své práci velmi oddaný, plný zkušeností - a především jeho nápaditost není omezena na kopírování starých klišé. Jeho motem je: "Pokud to mohou mít moje děti, chci to dopřát i ostatním".

Konvenční moudrost by radila provádět výuku v učebnách, je to tak? No, někdy. Lech se na to dívá z jiného úhlu - aby se člověk jazyk správně naučil, potřebuje být v kontaktu s rodilými mluvčími.

Proto se rozhodl pozvat některé studenty z STL programu na zábavné odpoledne, jakým byl dnešní bowling, kde si užijí trochu "zahraničního" prostředí. Studentům bylo dopředu sděleno, že komunikovat se bude pouze v angličtině. Pro zajištění skutečně anglického prostředí Lech pozval děti z Mezinárodní školy v Praze spolu s jejich rodiči, samí rodilí mluvčí. Akci sponzorsky zaštítila herna Planet Bowling v nákupním centru Butovice.

Jak se po naleštěných drahách začaly kutálet první koule, vše bylo připraveno pro vzdělávací zážitek nového druhu. Občerstvení a nápoje pro všechny účastníky také zajistil Planet Bowling, dlouholetý partner C4C, čímž byla příjemná atmosféra dotvořena.

"Jsme omezeni jen vlastní představivostí. Společná hra je jednou z možností, jak dopřát dětem zábavnou lekci angličtiny," říká Lech, který se právě chystá také srazit pár kuželek. Pak se otáčí k dětem za sebou a říká (pomalu a artikulovaně): " Your turn, Petra. You are next." "Thank you," usmívá se dívka, která správně tuší, že jinak než anglicky nemá odpovídat.

"Pro mě osobně to má velký smysl," komentuje Debbie, která s sebou přivedla svého náctiletého syna Jacka, aby společně přispěli k vytvoření cizojazyčného prostředí. "je to výborný způsob, jak zkombinovat učení a zábavu!" Debbie a její rodina pochází přímo z Anglie. Již několik let žijí v Praze, kde její manžel pracuje v British Council.

"Moc ráda jsem dnes přišla a těší mě, že mohu přispět k úspěchu těchto dětí," říká Venetia, která také pochází z Anglie a přivedla svoje náctileté děti Jacka a Polly. Pět dalších studentů Mezinárodní školy, Axel, Anna, Jack, Amelia a Max, přišli sami a naplno se zapojili do této STL aktivity.

Když se člověk dobře baví, tak letí jako vítr. Dvě hodiny v Planet Bowlingu utekly až příliš rychle.

Společné odpoledne se chýlí ke konci, všude je plno úsměvů a ze všech stran je slyšet angličtina. Sice místy trochu lámaná, ale přeci jen angličtina. Nejčastější otázka dětí z dětského domova zní: Kdy si to zopakujeme?

Tak kdo říká, že učení nemůže být zábava?

 

Celá skupina!
Zahřívání před prvním hodem
Na velikosti nezáleží!
 
 
 
 
Poslední novinky
02.11.2017
22.09.2017
22.08.2017
13.07.2017
04.07.2017
30.06.2017
14.06.2017
10.04.2017
06.04.2017
07.02.2017
 
Další zprávy